Szakítás utáni újrakezdés

2012.06.17. 12:18 | gomakoma | Szólj hozzá!

Címkék: újrakezdés aranyszabály

Egy kapcsolat lezárása, főleg ha az hosszabb ideig tartott, egyál­talán nem könnyű feladat. Ahhoz, hogy valóban esélyünk legyen újra­kezdeni, számos lélektani folya­matnak le kell zajlania, amely a tanul­ságok levonásával kezdődik, és a lelki­ismeretünk tisztába tételével ér véget. Ahhoz, hogy ne csak valami új, de valami jobb is történ­hessen velünk, rendbe kell tennünk a szakí­tással kapcso­latos esetleges bűn­tuda­tun­kat éppúgy, mint ahogy a kudarc­ként megélt ese­mények által okozott önér­tékelési válságot vagy remény­vesztet­tséget. Így vagy úgy, de össze kell szedni magadat a padlóról, és újra fel kell építeni magadban a hitet és a bizalmat, hogy megint ragyoghass.

Keressük-e múlt tanul­ságait, vagy legyünk újra nyitottak?

Sokszor magunk sem tudjuk, hogyan jussunk el az  újrakezdés áhított állapotához. Talán rágjuk végig magunkat újra és újra a párkapcsolati hibákon? Vagy inkább soha többé ne ne nézzünk vissza a múltba?

Amikor ezek a kérdések még hevesek bennünk, akkor bizton tudhatjuk, hogy “nem vagyunk túl rajta”. A tanulságok terén bízzunk magunkban: elég, ha eljutunk a megértésig – onnantól fogva már nem kell azt magunkkal cipelnünk, vagy folyamatosan emlékezetünkbe idézni, hogy “nehogy még egyszer úgy járjunk”.

Ne essünk abba a hibába, hogy, démonizáljuk az előző partnerünket. Ha például bennünket dobtak ki, hajlamosak vagyunk a másikat a lehető legrosszabb színben feltüntetni. “Az a szemét, aljas, hazug”… – mindenki be tudja fejezni a mondatot, igaz? Emberek szabályosan trenírozzák magukat arra, hogy gyűlöljék a másikat, és hogy bármikor is szóba kerül az ex neve társaságban, fennhangon szidják akár órákig.

Sajnos azonban a szerelemnek nem a gyűlölet  az ellentéte, hanem a közömbösség. Ha tele vagy gyűlölettel (keverve némi vágyakozásával) az exed irányában, akkor hiába gondolod, hogy már szabad vagy és kész vagy az újrakezdésre. Ez a kis halálos keverék a legújabb kapcsolatodban bármikor felrobbanhat és tönkre teheti azt!

A másik nagy hiba a fentiek ellenkezője, azaz amikor elkezded isteníteni az exedet. Tudatosítsd, hogy neki is megvoltak a maga hibái és korlátai. Ugye nem gondolod, hogy ő az egyetlen férfiú vagy nő a földkerekségen, aki számodra megfelel?

Építsd fel magad újra

A szakítás után újrakezdés záloga az, hogy képes vagy-e önmagadat újra felépíteniAmíg az ember sajnáltatja magát, nem lesz képes normális párkapcsolatot kialakítani. Ezeken a viharos érzelmeken túl kell lenned, fel kell dolgoznod őket és újra felépítened magad, tudatosan és következetesen. Zárd le az önostorozást, és kezdj el építkezni. Önfejlesztés, sport, baráti kapcsolatok újra felfedezése, kirándulások és egyéb szelíd elfoglaltságok – ezek visznek közelebb a szakítás utáni újrakezdéshez!

Vedd számba kincseidet, mindazt, amit értékként tartasz számon magadban. Meríts erőt ezekből! Azután gondold végig a fő céljaidat, és hogy milyen lépéseken át juthatsz közelebb ezekhez a célodhoz. Ha van saját célod, aminek a megvalósításán dolgozol, az érezhető lesz a kisugárzásodon. Ez már az újrakezdés friss szele.

Változz hogy változtass!

Ne a régi szerepeidet keresd, főleg ne azokat, amelyekkel kudarcot vallottál. A nagy lehetősé adott; ha megváltozol, megváltozik az emberek hozzád való viszonyulása is. De azért ne felejtsd el, hogy a felelősség terhét nem te cipelheted egyedül egy kapcsolatért. A felelősséged odáig tart, hogy te hogyan viselkedsz, te mindent megpróbáltál-e, és te időben felismerted-e, ha lépned kell. Éppen ezért semmi értelme sincsen az önostorozásnak, hiszen akkor, az adott pillanatban a képességeidhez képest mindent megtettél és igyekeztél a legjobb döntést hozni.

Szerencse és társkeresés

A szerencsét szinte el sem kerülheted. Ami viszont már nehezebb, hogy a “szerencséhez” készen is kell állni! A szerencse ugyanis nem más, mint egy lehetőség, ami találkozik a felkészültséggel. Ha nem vagy felkészülve a lehetőségre, akkor elszalasztod a “szerencsédet”.

 A cikket a Zsánerem Magazin szíves hozzájárulásával adtuk közre.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarskeresobrigad.blog.hu/api/trackback/id/tr384123387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása